A megfelelő kültéri grill kiválasztása az otthona számára
A melegebb hónapok felkeltik a vágyat a szabadban töltött időre, és erre nincs is jobb mód, mint összegyűjteni a családot és a barátokat, és elkészíteni egy vacsorát egy kültéri grill mellett. A kültéri grill minden szabadtéri konyha központi eleme. Emiatt mindenképpen olyan egységet válasszon, amelyre sok éven át számíthat.
Egy megbízható és jól megtervezett kültéri grill a konyha melegét a kültéri lakóterébe viszi, és a legjobb ízt adja ételeinek. A piacon kapható kültéri grillsütők széles választéka miatt azonban annak eldöntése, hogy melyik a megfelelő az Ön számára, végtelen kereséshez vezethet, amivel végül lehet nem is jár sikerrel.
Ha olyan kültéri grillezőt keres, amely megfelel az Ön igényeinek, és nem tudja, hol kezdje, mi segítünk. Ebben az egyszerű útmutatóban végigvezetjük a praktikus és funkcionális kültéri grill kiválasztásának folyamatán.
Milyen típusú kültéri grillek közül lehet választani?
A megfelelő szabadtéri grillbe való befektetés a legjobb módja annak, hogy fokozza a kültéri étkezési élményt. Egyetlen típus sem jobb a másiknál, mivel mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, attól függően, hogy hogyan kívánja használni őket. A legtöbb kültéri grillsütő hordozható, így könnyedén mozgathatja őket az otthonában vagy szállíthatja rendezvényekre. Íme, a kültéri grillek fő típusai az üzemanyag típusa alapján.
Faszenes grill
A szenes sütő a legjobb megoldás, ha természetes füstös ízt szeretne adni a húsnak. Ezeknek a kültéri grillsütőknek a felmelegedése tovább tarthat, mint a gázzal működő társaiknak, viszont magasabb hőmérsékletet tudnak elérni, ami jó a grillezéshez. A magasabb hőmérséklet és a keletkező füst alkalmassá teszi a szenes grillt sertés-, marha- és csirke sütésére. Azonban használhatja őket kényes ételek készítésére is, mint például a zöldségek, hot-dogok és halak.
Mivel a szénsütőkhöz nem tartoznak hőmérséklet-szabályozó gombok, a hőmérsékletet nem lehet pontosan beállítani. Ezenkívül a szenes rácsok tisztítása több időt vesz igénybe, de sok felhasználó úgy gondolja, hogy az íz kompenzálja ezt.
Gázgrill
Ezek a kültéri grillezők földgázt vagy propánt használnak. A propángázról üzemeltetett grillsütők népszerűbbek, mint a gázgrillek, mert könnyebben hordozhatók, olcsóbbak és gyorsabban felmelegszenek. Használatuk azonban jobb lenne, ha rendelkeznének földgázszolgáltató vezetékkel, ez segít csökkenteni a teljes energiaköltséget. A gázgrill fő előnye, hogy könnyebben használható, könnyebben tisztítható és gyorsabban felmelegszik, mint a szenes grilleké. Ezenkívül a gázgrill nem bocsát ki sok füstöt, így jó választás lehet kolbász, gyümölcs, zöldség és baromfi sütéséhez.
Elektromos grill
Az elektromos grillsütő nem használ üzemanyagot, de van egy kábel, amely lehetővé teszi az elektromos hálózathoz való csatlakoztatását. Ezek a grillsütők nagyszerű választást jelentenek olyan területeken, ahol a szén vagy gáznem megengedett. Ez azonban azt jelenti, hogy ételének nem lesz olyan füstös íze. Az elektromos grillnek sokáig nem volt jó híre, de ez mostanában megváltozott. Ezek a kompakt tűzhelyek nagyszerű választást jelentenek az alkalmi grillezőknek. Ezenkívül magas hőmérsékletű sütést biztosítanak.
Kamado grill
A tojás alakú kialakításnak köszönhetően a Kamado grillek sokoldalúbbak, mint a szenes sütők, lehetővé téve a füstölést, a sütést és a grillezést. Többnyire kerámiából készülnek, amely megtartja a hőt és egyenletesebben süti meg az ételeket. A Kamado grillek szenet használnak, és szellőzéssel rendelkeznek, amely lehetővé teszi a hő szabályozását, lehetővé téve az egyenletes sütést. A legtöbb egység kétszintes sütőráccsal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik több étel egyidejű elkészítését.
Füstölők
Míg a szenes sütő füstölőként is szolgálhat, az igazi füstölővel készített ízletes bordák, sertéshús, lazac vagy szalonna semmihez sem foghatók. Azok a BBQ-rajongók, akik füstös ízt akarnak adni steakjüknek, tudják, hogy ezt egy füstölővel a legjobb megtenni. A füstölő grillsütőben köreteket, zöldségeket és sajtokat is lehet füstölni. Egyes füstölők programozható vezérlőkkel rendelkeznek a precíz sütés érdekében, míg mások megkövetelik a sütési folyamat követését. Ez utóbbit tartják a füstölt ételek legautentikusabb elkészítési módjának.
Milyen anyagú kültéri grillezőt válasszunk?
A legtöbb kültéri grill, beleértve az elektromos, gáz-, faszenes- és füstölgő grilleket is, fémből készül. Ennek az az oka, hogy a fém ellenáll a magas hőmérsékletnek és a nagy igénybevételnek kitett környezetnek a sütés során. A hagyományos modellek gyakran porszórtak vagy feketére festik a rozsda megelőzésére, míg a modern egységek rozsdamentes acélból készülnek. A csúcskategóriás kültéri grillek kiváló minőségű rozsdamentes acélból készülnek, ami nagyon könnyen tisztítható.
Az egyik legfontosabb szempont, amire figyelni kell vásárláskor, a grilltest felépítése. Figyelje meg a grill ház felépítését. Acélból kell készülnie, és jó minőségű hegesztéssel kell rendelkeznie. Az alábbiakban áttekintjük a különféle anyagokat, amelyeket a kültéri grillhez választhat.
Öntöttvas
Az öntöttvas a legnépszerűbb grillsütő alapanyag. Jó hővezető és hosszabb ideig megtartja a hőt, így nem kell folyamatosan hőt szolgáltatni. Ezenkívül az anyag nagyon tartós és hosszabb ideig tart. Ráadásul az ételeken is láthatók lesznek a grillnyomok.
Rozsdamentes acél
A rozsdamentes acél rácsok fő előnye, hogy nem rozsdásodnak. Ez azt jelenti, hogy nem kell amiatt aggódnia, hogy víz érte a kültéri grillezőt, mert véletlenül kint hagyta, vagy a tisztítása közben. Ezenkívül a rozsdamentes acél erősebb, mint a legtöbb anyag, így tartósabb megoldás. A rozsdamentes acélból készült kültéri grillek is könnyen tisztíthatók és karbantarthatók.
Zománc
A zománcozott acél grillen bármit elkészíthet. A zománc egy üvegszerű védőréteg, amelyet a fém rozsdától való védelmére használnak. Így a zománc extra védelmet nyújt a magas hőmérséklet miatti korom és elszíneződés ellen. Ezenkívül a zománc könnyebben tisztítható. Ügyeljen azonban arra, hogy ne használjon éles tárgyakat az anyagon.
Króm
Egy másik nagyszerű lehetőség a krómacél rács. Viszonylag olcsóbb, mint más anyagok. A krómréteg megvédi a fémet a rozsdától. Így megtisztíthatja grillét anélkül, hogy félne a korróziótól.
A megfelelő méretű grillsütő és sütőfelület kiválasztása
A kültéri grill mérete egy másik fontos szempont, amelyet szem előtt kell tartani. Győződjön meg arról, hogy a grillnek elegendő sütőfelülete van az ételek számára. Sokoldalúnak kell lennie több étel hozzáadásához. Gondolja át a szükséges égők számát. Vásároljon olyan grillsütőt, amelyben legalább eggyel több égő van, mint amennyire szüksége van. Íme, néhány útmutató tipp a megfelelő méretű kültéri grill kiválasztásához.
Az égő mérete
Az első lépés az égők méretének ellenőrzése. Ez segít meghatározni, hogy elég nagyok-e ahhoz, hogy lefedjék a sütési területet. Az égők számát is figyelembe kell venni.
Ellenőrizze a maximális összhőmérsékletet
A legjobb kültéri grill maximális összhőmérséklete legalább 316 Celsius fok.
Keressen további oldalégő tartozékokat
Ez azoknak szól, akik több ételt szeretnének készíteni egyszerre. Ezzel a kültéri grillezővel testreszabhatja a beállítást.
Figyelje meg a rácsok elkészítésének módját
Az acél sütőrácsok erősek és ellenállnak a repedésnek és vetemedésnek. A zománcozott acélrácsok még ennél is jobbak, kihasználva a zománc erejét, hogy megóvják az anyagot és lehetővé teszik a könnyű tisztítást. Az öntöttvas rácsok a legjobbak, egyenletesen melegítenek, és jól elkészítik az ételt.
Tippek a kültéri grill gondozásához
Ha először tulajdonosa egy kültéri grillsütőnek, akkor egy kicsit megijedhet a tisztítás gondolatától. A jó hír az, hogy a grill tisztítása nem igényel túl nagy erőfeszítést. Függetlenül attól, hogy milyen típusú grillje van, minden használat után meg kell tisztítani, és évente legalább egyszer alaposan meg kell tisztítani. Íme, néhány tipp ahhoz, hogy grilljét a legjobb állapotban tartsa.
-
Tisztítsa meg a rácsokat
A rácsok a grill minden egyes használatakor érintkeznek az étellel. Rendszeresen tisztítsa meg, hogy megakadályozza a baktériumok, zsírok és ételmaradékok felhalmozódását a rácsokon. A rácsok tisztításához használjon acél grillkefét. Ha lehetséges, vegye ki a rácsokat, és dörzsölje le őket alulról.
-
Tisztítsa meg az égővédőket
Ahogy a neve is sugallja, az égővédők védik az égőt az ételmaradékoktól és a zsírtól. Szóval bemocskolódnak. A piszkos védőburkolat azonban megakadályozhatja az égők megfelelő működését, és baktériumok juthatnak az ételbe. A legjobb módja az égővédő tisztításának, ha leveszi a rácsról, és megtisztítja egy vödör szappanos vízben.
-
Szabaduljon meg az alján felgyűlő szennyeződéstől és maradéktól
Az alját is meg kell tisztítani, ami lényegében minden maradékot és zsírt összegyűjt. Bár ez nincs hatással az ételre, a túl sok maradék könnyen eltömítheti a rácsot. Tehát időnként meg kell tisztítania a hamutartót.
-
Tisztítsa meg a grill külső felületét
Ha egy makulátlan grillsütővel szeretné lenyűgözni vendégeit, meg kell takarítania a külsejét. A jó hír az, hogy nem kell technikai tisztítási módszereket alkalmaznia. Csak egy rongyra, kis szappanra és egy kis vízre van szüksége. Utána feltétlenül törölje át a rácsot egy nedves ruhával, hogy eltávolítson minden olyan szappanmaradékot, amely foltokat vagy rozsdát képezhet.
Vásároljon kültéri grillsütőt a vidaXL-től
A megfelelő kültéri grillezőt keresi? Itt, a vidaXL-nél kiváló minőségű kültéri grillek hatalmas gyűjteményét kínáljuk, amelyeket az Ön igényeinek megfelelően alakítottunk ki. Különböző anyagokban, méretekben és üzemanyag típusokkal kaphatók, hogy mindenki számára megfeleljenek. A legigényesebb vásárlók is biztosan találnak valamit a kollekciónkban.