Hogyan válasszuk ki a tökéletes étkezőszékeket

Otthonának minden kis zuga fontos. Az otthona tükrözi az Ön személyiségét és végső kényelmet kéne nyújtson.

Különösen fontos szerepet kap az étkező, valamint az étkezőszékek. Itt étkezik a szeretteivel, itt szervez vacsorapartikat és itt élvezi a lusta hétvégi reggeliket. Ezért az étkezőszékek kényelmesek és stílusosak kell, hogy legyenek. Ezt szem előtt tartva, ebben a vásárlási útmutatóban olyan szükséges tippekre fog találni, amelyek segítenek kiválasztani a megfelelő étkezőszékeket.

 

Ne féljen keverni a stílusokat

Az étkező kialakításának legegyszerűbb módja egy étkezőgarnitúra megvásárlása. Ez megold minden problémát, de különösképp a „hogyan párosítsuk az étkezőasztalt a székekkel” problémáját. Ennek ellenére nem ez az egyetlen megoldás. Az étkezőasztalának nem kell feltétlenül egyeznie a székekkel. Éppen ellenkezőleg, vigye bele saját egyediségét az étkezője tervezésébe, és vásárolja meg külön a székeket. Ne habozzon, válasszon különböző típusú székeket az ebédlőasztalhoz.

De vajon minden étkezőszéknek meg kell egyeznie? Az egyetlen szabály, amit be kell tartania, ha egy kiegyensúlyozott étkeződekorációt szeretne kialakítani, az egy olyan közös elem megtartása, amely egységesíti a teljes megjelenést. Választhat rendkívül kényelmes karfás étkezőszékeket, és kombinálhatja őket padokkal, ülőkékkel vagy egyéb típusú székekkel. Ráadásul a székek nem kell egy szett részét képezzék. A fa- vagy rattanszékek kárpitozott darabokkal párosítva melegséget teremthetnek az étkezőben.

Válasszon megfelelő méretű étkezőszékeket

Ami a stílust illeti, használja bátran kreativitását és egyedi személyiségét a tökéletes étkező kialakításához. De a kényelem az első szempont, amire oda kell figyelni az étkezőszékek megvásárlásakor. A standard étkezőszék méreteknek meg kell felelniük az átlagos asztalméreteknek. Az étkezőszék ülőmagassága körülbelül 45 cm, míg a szokásos asztalmagasság eléri a 76-77 cm-t. Ha egyedi készítésű asztallal vagy székekkel rendelkezik, bizonyosodjon meg, hogy marad 30 cm a szék ülése és az asztallap között. Ezáltal bőségesen marad hely a térdének.

Egy másik fontos szempont, amit szem előtt kell tartani, az a karfák magassága. A kartámaszos étkezőszékek a standard 18 cm-es étkezőszék-méreteket követik a kartámasztól az asztallapig. Mivel ezek a székek lényegesen nagyobbak, a helytakarékosság érdekében el kell férniük az asztal alatt.

A következő szempont a szék szélessége. A szokásos méret 45 és 50 cm között mozog. Ahhoz, hogy pontosan tudja hány széket tud elhelyezni az asztal köré, úgy kell számolnia, hogy legfeljebb 15 cm mozgásteret kell hagynia a székek között. Így mindenki kényelmesen ülhet az asztalnál, valamint az étkező elrendezése hangulatos és tágas is lesz. Nyilvánvalóan, ha szűkös a hely, néhány ülőke vagy étkezőpad hozzáadása valóban megoldhatja a problémát. További pluszt jelent, hogy rengeteg módon keverheti a stílusokat.

 

Mindannyiunknak tetszenek a jó megjelenésű székek

Most térjünk át az izgalmasabb részre - a tökéletes étkezőszék kiválasztása a megjelenése alapján. A megfelelő székek megtalálása nehéz feladatnak tűnhet a nagy választék miatt, azonban nem kell pánikba esni, csak sorra kell venni a következőket:

  • Az anyag, amit az étkezőszékhez használtak
  • A szín, ami illik a meglévő dekorációhoz
  • A stílus, ami passzol az Ön tervezési ízléséhez

Az étkezőszékek különféle anyagokból készülnek. A legnépszerűbbek a fa, fém vagy kárpitozott székek. A fából készült étkezőszékek kényelmesek és tartósak, klasszikus dizájnhoz illeszkednek, de modern kivitelben is remekül mutatnak. A legjobb dolog ezekben, hogy rendkívül hangulatosak, amivel feldobják az asztalt.

A fémszékeket többféle stílussal lehet párosítani - az ipari stílustól a francia ihletésű romantikus hangulatig. Kortalanok és rendkívül könnyen tisztíthatók, és néha a szabadban is használhatók.

Ahogy az várható volt, a kárpitozott étkezőszékek jelentik a kényelmet. Legyen szó a legkülönfélébb kárpitozásról, ezek minden lehetséges étkezési kialakításban megtalálják a helyüket.

Ha színről van szó, játsszon különböző szövetekkel és anyagokkal, és nézze meg, milyen minták illenek az elképzelt dekorációhoz. Mindig kitűnő választást fognak jelenteni a semleges színek, amelyek merész árnyalatokkal vagy mintákkal egészíthetők ki.

Mint korábban említettük, az étkezőszékek nem kell megegyezzenek. Azt javasoljuk, hogy az étkező általános hangulata alapján próbáljon meg néhány különböző stílusú széket párosítani. További inspirációért nézze meg az alábbiakban található kedvenc étkezőszékeinket.