Vásárlási útmutató: tippek a megfelelő dívány kiválasztásához

Első pillantásra a dívány egy kényelmes kiegészítője a nappalinak, a hálószobának vagy az otthoni irodának. De ha jobban belegondolunk abba, hogy mi is a lényege egy díványnak, rájövünk, hogy sokkal többről van szó. Az 1600-as évek kezdetekor a franciák között igen népszerűvé váltak díszkiegészítőkként, így a manapság ismeretes díványok az elegancia és a luxus jeleivé váltak.

A szófa néven is ismeretes dívány idővel tovább fejlődött, és a kültéri használatra alkalmas darabok is megjelentek. Mindenesetre, díszkiegészítőkként vagy pszichiáteri irodabútorokként, a díványok az otthonainkban is megtalálták a helyüket. Sokan azon gondolkodnak, hogyan válasszák ki a megfelelő díványt. Ebben a vásárlási útmutatóban minden olyan szempontot meg fogunk vitatni, amire figyelni kell a megfelelő pihenőkanapé kiválasztásakor.

 

Különböző típusú díványok - találja meg a sajátját

Mivel a díványok oly lenyűgöző történettel rendelkeznek, ezek idővel fejlődtek és változtak. De miért olyan népszerűek a díványok? A kanapé kényelmét kínálják, azonban a csökkentett méretük miatt minden elrendezésbe illenek. A stílusok sokfélesége lehetővé teszi, hogy a díványok bármilyen típusú lakberendezéshez passzoljanak, a klasszikustól a kortársig. A következők a legnépszerűbbek:

Kartámasz nélküli dívány – a kar nélküli kialakítás miatt, ennek a típusnak az egyik végén háttámla található. A dizájn egyszerűsége változatos elhelyezési módokat tesz lehetővé. Gyakorlatilag bárhová elfér, de a fal mellé helyezve a legjobb, ha helyet kíván megtakarítani. A háttámla sok esetben állítható, ami rendkívül kényelmessé teszi az olvasást vagy a filmmaratonokat.

Egy kartámasszal ellátott dívány – vagy a viktoriánus stílusú dívány, ez a típus garantáltan a szoba fénypontjává fog válni. Egyetlen kartámasszal rendelkezik, amely a háttámlától a kanapé feléig ér. Helyezze a falhoz a helytakarékosság és a dekoráció gazdagítása érdekében.

Két kartámasszal ellátott dívány – kifejezetten pihenésre készült, így ez a típusú dívány tökéletes lesz a nappalijába. Nemcsak tévénézés közben biztosít pihentető pillanatokat, hanem a délutáni alváshoz is.

Dupla végű dívány – Récamier, vagy rekamié néven is ismert, két emelt vége van. Noha nem a legjobb választás a kényelmes fekvéshez, egy rekamié garantáltan magára vonzza a figyelmet, bárhová is helyezné.

Hogyan stilizálja és helyezze el otthonában a díványát

Most, hogy már tudja a rendelkezésére álló lehetőségeket a dívány megvásárlásához, a következő lépés a darab stílusossá tétele, hogy passzoljon az otthona berendezéséhez. Eláruljuk, hogy a díványok stilizálása és beépítése a lakberendezésbe nem nehéz.

Nem csak önmagában egy lenyűgöző bútortípus, hanem a helyiségek nagyrészéhez kitűnően illik. Ha azon gondolkodik, hogy melyik irányba kellene nézzen a dívány, figyelje meg a helyiség elrendezésének az irányát. Helyezze a díványt egy nyugodt helyre, és máris teremtett egy meghitt sarkot. A dívány típusától függően az vagy a fal mellé illeszthető, vagy az ablak elé, egy dohányzóasztal társaságában.

Ha kartámasz nélkülit választ, akkor könnyű rájönni, hogy hogyan kellene elhelyezni a díványt. Teremtsen egy kiegyensúlyozott társalgórészt, és párosítsa elemes kanapéjával. Elhelyezéskor, ha nem tudja, hogyan válasszon bal- vagy jobboldali elemes kanapét, gondolkodjon azon, hogy hova kerüljön a kanapé sarka. Fordítsa a bejárat vagy egy másik fókuszpont - TV, kandalló - felé és máris egy hívogató és tágas pihenőhellyel gazdagodott.

Annak érdekében, hogy kényelmes helyet biztosítson a pihenéshez, vegye figyelembe a szoba elrendezését, hogy rájöjjön, melyik oldalon kellene lennie a díványnak. Sokesetben a hátulja vagy kartámasza megzavarja a szoba áramlását és elválasztó falként funkcionál. Tehát győződjön meg róla, hogy a fal mellé vagy egy kevésbé forgalmas részre helyezi. Hagyjon elegendő helyet körülötte, hogy hozzá lehessen férni, és egészítse ki egy állólámpával vagy kisasztallal.

 

Melyik stílust kedveli? - a megfelelő szín és anyag

Most beszéljünk egy kicsit azokról a részletekről, amelyek amúgy óriási különbséget tehetnek a dívány kiválasztáskor – az anyag, a szín és a stílus. A jelenlegi lakberendezésétől függően rengeteg lehetőség közül választhat.

Ha a letisztult minimalista vonalak vagy az ipari hangulat rajongója, válasszon egy semleges színű díványt. Válasszon olyat, amely egyszerű lábakkal lett ellátva, kevés díszítéssel vagy anélkül, vagy egy fémvázas darabot, ami szintén remekül mutathat. Anyag szempontjából bőrrel vagy velúrral biztosan nem fog mellé, színtől függetlenül.

A romantikus francia ihletésű stílus szerelmesei garantáltan szívesen kiegészítenék otthonukat egy dívánnyal. A megfelelő választás egy kárpitozott darab lenne, részletekkel ellátott lábakkal vagy kartámaszokkal, különösen egy világos színben. Válasszon bársonyt - annál nincs is jobb. Élénk színeket ajánlunk, ha luxus hangulatban szeretné felvilágosítani szobáját.

Azoknak, akik a klasszikus, időtlen megközelítés kedvelői, a Chesterfield ihletésű díványok ajánlottak. Ez az elegáns opció minden lehetséges színben jól mutat, amennyiben passzol a szoba hangulatához. A vászonfelületek szintén remekek, különösen, ha részletekben gazdag falábakkal párosulnak.

A használat gyakoriságától függően, amikor a dívány anyagát választja, vegye figyelembe az Ön által kedvelt stílust, de a tartósságát is. Selyem, bársony, velúr vagy bőr, ezek az anyagok lenyűgözők, de alapos gondozást igényelnek ahhoz, hogy szépségük sok időn át élvezhető legyen. A mikroszálas anyag és a poliészter magasfokú kényelmet nyújt, és könnyen karbantartható. Abban az esetben, ha gyereke vagy háziállata van, vagy egyszerűen csak minden nap szívesen használná a díványt, ez lenne az ideális. Ha további opciókat keresne a megfelelő dívány kiválasztásához, kérjük, tekintse meg kedvenceinket az alábbiakban.