Bárszék vásárlási útmutató – Hasznos tippek

Az elmúlt évek során a konyhai bárok újra rendkívül népszerűvé váltak. Ezek megjelenhetnek sziget, pult vagy akár teljes bár formájában is. Népszerűségük leginkább a jelenlegi életstílusunknak köszönhető, hisz egy otthoni bár nagymértékben illik ehhez. Helyzettől függetlenül, egy igen sokoldalú hely teremthető velük, ahol élvezhet egy gyors reggelit, dolgozhat otthonról, vagy segíthet gyermekeinek a házifeladatok elvégzésében.

De hogyan válasszon bárszéket a konyhájához? A tökéletes bárszékeknek kényelmeseknek kell lenniük, illeszkedniük kell a lakberendezéshez, és gyermekbarátoknak kell lenniük. Kialakításuknak köszönhetően a bárszékek az étkező középpontjává válnak. Olvassa tovább útmutatónkat arról, hogy hogyan válassza ki a megfelelő bárszékeket, és találja meg a tökéletes megoldást otthona számára.

 

Hogyan válassza ki a megfelelő méretű bárszéket

Az átlagos méretű étkezőszékekkel és asztalokkal ellentétben, a bárszékek és a pultok különböző magasságúak, és méretűek szoktak lenni. Tehát a legjobb választáshoz kezdje a helyes mérésekkel. Ahhoz, hogy megértsük, milyen magas kell a bárszék legyen, nézzük meg a legnépszerűbbeket:

  • Pult székek – átlagos 60-66 cm-es magasságban
  • Bárszékek – a standard 71-83 cm-es bárméreteknek megfelelők
  • Extra magas bárszékek – szuper magas székek, amelyeknek a magassága eléri a 86-101 cm-t.

A bárszékek különböző magasságúak lehetnek, ami mindenképp befolyásolja az ülőkényelmet. Ezért előre mérje meg a bárt, a pultot vagy a konyhaszigetet. A pult szék abban az esetben megfelelő, ha egy 90 cm magas pulttal van párosítva. Ha eredeti bárélményt szeretne elérni otthon, válasszon bárszékeket, és párosítsa őket egy 104–110 cm magas szigettel. De választhat akár szuper magas bárszékeket is lenyűgöző pultja mellé, 111-119 cm között mozogva.

Gondolja át az otthoni bárjának célját ahhoz, hogy tudja, milyen magasak kell, hogy legyenek a bárszékek a bárpult magasságához viszonyítva. A legegyszerűbb szabály, amire figyelni kell a bárszékek megfelelő magasságának a kiválasztásakor, hogy maradjon átlagban egy 25-30 cm-es távolság a széktől a pult aljáig.

 

Milyen stílusú bárszékek illenek az otthonához?

A bárszékek gazdag változatával találkozhatunk. Azonban most beszéljünk a kényelemről. A választott szék típusától függően, a kényelem különböző formáival ismerkedhetünk meg.

A háttámla nélküli bárszékek ideálisak kisebb helyiségekhez, mivel könnyedén betolhatók a pult alá. Bár az egyik legnépszerűbb típusnak számít, egy háttámla nélküli szék kissé kényelmetlenné válhat hosszasabb ülés esetén.

A forgó bárszékek kiváló alternatívájuk a nehéz bárszékeknek, kényelmet és funkcionalitást kínálva. Ráadásul forgó bárszékekkel a padló is jobban van védve, hisz nem kell állandóan huzigálni, mint az átlagos székeket.

Ha stílusra és kényelemre vágyik, válasszon kartámaszos bárszékeket. Ezek tökéletesek a hosszabb étkezésekhez, különösen akkor, ha gyerekei is vannak. És ha egy kis eleganciát is szeretne csempészni a helyiségbe, válasszon kárpitozott bárszékeket.

Fontos, átgondolandó részletek a tökéletes bárszékek keresésekor

Nagyon fontos, hogy megfelelő magasságú bárszéket válasszunk, azonban egy másik szempont, amit ugyancsak figyelembe kell venni, a szükséges darabok száma. Ha tudni szeretné, hogy hány bárszékre van szüksége, gondolja át azt, hogy hány ember kell elférjen.

Ezután vessen egy pillantást a pultjára vagy a szigetére. Ennek a hossza határozza meg, hogy hány bárszék fér el. Ahhoz, hogy a felnőttek kényelmesen ülhessenek egymás mellett, sok helyet kell hagyni a szék körül. Számolja úgy, hogy két egymás mellett lévő szék közepe között 66–76 cm kell, hogy legyen.

 

Anyagok

Miután döntött a bárszék típusáról, itt az ideje anyagot választani. Az Ön által kedvelt stílustól függően találkozni fog olyan anyagokkal, amelyek jobban passzolnak, de olyanokkal is, amelyek kevésbé. A fémszékek szuper modernek és fantasztikusan mutatnak egy ipari vagy kortárs stílusú térben. A fa bárszékek melegebb hangulatot árasztanak és könnyebben párosíthatók, hisz majdnem minden dekorációhoz illenek. A rattan és fonott bárszékek szintén kiváló választást jelentenek. Könnyűek és praktikusak, egy kis bohém hangulatot kölcsönöznek az étkezőnek.

 

Stílus és szín

Azon gondolkodik, hogy a bárszékeknek meg kell-e egyezniük az étkezőszékekkel? Erre nincs szabály, kizárólag az Ön stíluspreferenciáitól függ. Keverje és párosítsa úgy, hogy egy kreatív étkezőtér legyen az eredmény, amelyet minden nap élvezhet. Csak figyeljen oda, hogy a bárszékekben és az étkezőszékekben legyen néhány közös részlet.

Ugyanez elmondható a bárszékek színére vonatkozóan is. A kárpitozástól függően rengeteg kreatív megoldás van, használhat műbőrt vagy különféle szöveteket olyan színekben, amelyek illenek a jelenlegi lakberendezéséhez. Tegye világosabbá a helyiséget semleges színekkel, ha mélyebb árnyalatokat használt a konyha többi részén. A kellemes látvány érdekében párosíthat fa vagy rattan székeket színesekkel.

Mindezeket szem előtt tartva, egyetlen kattintással rátalálhat a tökéletes bárszékre. További inspirációért tekintse meg kedvenc bárszékeinket az alábbiakban.