Kezdőknek szóló útmutató a kertészkedéshez

Azt mondják, a kertészkedés olcsóbb, mint a terápia, és ennek számos oka van. Nem csoda, hiszen ez egy valóban kielégítő tevékenység, számos előnnyel. Ott van a kertészkedés teljes terápiás megközelítése, amellett, hogy gondoskodunk a zöldterületről, és a szó szoros értelmében learatjuk a termést. A kert lehetővé teszi, hogy ne csak élvezze a friss levegőt, hanem nyomon követhesse annak előrehaladását is, amit ápolt, és amiért erőfeszítéseket tett, valamint láthatja, hogy az erőfeszítései hatására hogyan változik a környezete megjelenése és az, hogy hogyan érzi magát benne.

A kertészkedés világszerte egyre népszerűbb. Ez az egészséges és előnyös trend inspirációt nyújtott ahhoz, hogy elkészítsük ezt a kertészeti útmutatót. Egy szenvedélyes szakács például lehet, hogy saját maga szeretné termeszteni friss fűszernövényeit, ami még egy kisvárosi erkélyen is kivitelezhető. Ha pedig rendelkezésére áll egy kert vagy egy kis udvar, miért ne termesztene dísznövényeket vagy növesztene egy gyönyörű pázsitot?

Sokan a fenntarthatóbb életmódra való átállás részeként kezdik el a zöldségek termesztését. Bármi is legyen a célja, akár hobbiként szeretne kertészkedéssel foglalkozni, vagy ha farmot szeretne alapítani a jövőben, összeállítottunk egy kertészeti útmutatót kezdőknek. Itt megtudhatja a legjobb kertészeti tippeket, valamint mindent, amit tudnia kell arról, hogy hogyan és mikor kell elkezdeni a kertészkedést.

 

Hogyan válasszuk ki a legjobb helyet az otthoni kertészkedéshez?

Kertészeti útmutatónk célja, hogy beszélgetést indítson számos otthoni kertészeti lehetőségről. Meg szeretnénk cáfolni azt a tévhitet, mely szerint ez egy időigényes és nehéz tevékenység, és arra bátorítani mindenkit, akinek van egy kis zöld területe, függetlenül attól, hogy ez mekkora, igenis érdemes érdeklődni a kertészet iránt.

  1. Beltéri kertészkedés

A növények, nem számít, milyen kicsi a lakás, bármilyen helyet felélénkítenek. A városi kertészet például magában foglalja a növények kis helyen történő termesztését és gondozását. Nevét onnan kapta, hogy a városi területeken a kertészkedés gyakran azt is jelenti, hogy korlátozott a hely. A városi kertészkedésben résztvevők olyan kreatív személyiségek, akik a lehető legtöbbet hozzák ki egy kis kertészkedésre alkalmas területből, ezzel az ötlettel akár Ön is belekezdhet. Mindössze annyit kell tennie, hogy megvásárolja a kívánt növényeket, rendszeresen öntözi, és szükség szerint átülteti őket. Ha van erkélye, használhatja gyógynövénytermesztésre. Ebben az esetben azt javasoljuk, piszkolja be a kezét, és tudjon meg többet kertészeti útmutatónkból a növények termesztéséről, gondozásáról és betakarításáról.

  1. Kültéri kertészkedés

Nagyobb kültéri területtel magasabb szintre emelheti az otthoni kertészkedést. Élvezze a szabadságot, hogy bármilyen növényt termeszthet, legyen szó dísznövényekről, fákról vagy saját a zöldségeiről. A háztáji kertészkedés kicsit több erőfeszítést és bizonyos szerszámokat igényel, illetve van néhány kulcsfontosságú feladat, ami minden évszakra külön jellemző, mint például a tavaszi kertészkedésre. Döntse el, milyen mértékben szeretne a kertészkedéssel foglalkozni, és ebben a kertészkedéssel kapcsolatos útmutatóban találni fog néhány hasznos tippet, amelyet követhet.

 

Milyen eszközök és felszerelések elengedhetetlenek a kertészkedéshez?

Ez a kezdőknek szóló kertészeti útmutató egy tökéletes induló készlet a kertészkedéshez. Az öntözés, a metszés és a tisztítás csak néhány egyszerű feladat, amelyben az alapvető kertészeti eszközök segíthetnek. A kényelem és a védelem érdekében azt javasoljuk, vegyen fel kesztyűt, és szerezzen be térdvédőt. A kesztyűk például megvédenek a növényi tüskéktől, allergiás reakcióktól és egyéb kellemetlen érzésektől. A térdvédők megtartják a térdét, miközben a testtartásán is javítanak, tisztán tartják a ruháit, és megakadályozzák az izomfeszülést kényelmetlen helyzetekben.

Megfelelő ollóra vagy metszőollóra, valamint öntözőkannákra, vagy ami ennél is jobb, öntözőkannákra vagy locsolókra is szüksége lesz. Ásás és tisztítás végezhető lapáttal és ásóval, valamint gereblyével, ebben az esetben viszont talicskára is szüksége lesz. Feladataitól függően számos más kertészeti tartozékot is használhat, amelyek a mi gyep- és kertészeti kategóriánkban találhatók.

Ha azt tervezi, hogy hobbijából vállalkozást fog csinálni, feladataihoz professzionális kertészeti eszközökre lesz szüksége. A gyepültetéstől az ipari betakarításig a kertészkedés részleteit külön útmutatóban ismertetjük a vállalkozások számára.

Hogyan termesszen saját növényeket vetőmagból

Miután megvan a kertészeti terve, meg kell szerveznie a dolgokat, elő kell készítenie a talajt, és tudnia kell, mit és mikor ültessen. A dekoratív kerti növényeket – fajtától függően – más időpontban kell ültetni, mint a füvet, a zöldségeket vagy fákat. A legtöbb növény például kora tavasszal beltéri vetést igényel. A magvakon kívül növény- és gyógynövénytermesztő készletekre, szaporítókra vagy üvegházakra is szüksége lesz, ha elegendő hellyel rendelkezik. A cserép növénytartók és kerti ágyások bel- és kültéren egyaránt használhatók, és ideálisak a házban termesztett zöldségek szabadban történő újraültetésére.

Ha csak egy gyönyörű pázsitra vágyik, elárulunk Önnek minden szükséges információt arról, hogy mikor és hogyan ültesse el a fűmagot. Először ki kell választania a kertje számára megfelelő fűmagot. A különböző fajtájú magok határozzák meg a pázsit típusát, legyen szó sportról, játékról, dekorációról vagy a talajtípus alapján. A kora tavasz a legjobb alkalom a fűmagok elvetésére, de ezt egészen október elejéig megteheti. A különböző típusú kerti növények és fák különböző ültetési és gondozási módokat igényelnek a növekedésben. Ezek alapos követése határozza meg a sikert. Ezért a kertészkedés professzionálisabb megközelítéséhez némi kutatásra és tervezésre lesz szükség.

What Should I Wear for Gardening?

Amint azt a kertészeti útmutatónk is mutatja, a felszerelés nyilvánvaló okokból elengedhetetlen: segíti az adott feladatok elvégzését. A kerti ruhák kifejezetten úgy voltak tervezve, hogy megvédjék Önt munka közben, emellett pedig segítve abban, hogy a lehető legteljesebb mértékben élvezhesse az elvégzendő tevékenységet. A kertészkesztyűkkel szabadon dolgozhat anélkül, hogy megsérülne a keze, ami amúgy gyakran előfordul, ha ágakkal vagy műtrágyával dolgozik.

A kertész kalap megvédi Önt a napsugaraktól, ha pedig nem szeretné tönkretenni a ruháit, egy kertész overál lesz a tökéletes megoldás. Szüksége lesz egy pár kertész csizmára, a láb védelmére, valamint a talaj öntözéséhez és megdolgozásához anélkül, hogy aggódnia kellene a cipője megrongálódása miatt.

Az egyik legizgalmasabb dolog a kertészkedésben, hogy sosem tudja meg a munkája valódi hatását, ha csak meg nem áll, hogy megcsodálja az eredményt! Kezdheti egy szerény kerti ággyal, majd eljuthat akár egy teljes, friss zöldségekkel teli üvegházig is. Vagy, ki tudja, lehet, hogy éppen a saját farmját alapozza meg. A kertészkedés szórakoztató és kifizetődő, de biztonsági felszerelést és munkaeszközöket igényel, valamint meg kell találnia az Ön igényeihez és a munkájához megfelelő tartozékokat.