Hogyan válasszunk étkezőasztalt

Az étkezőasztal a nappali központi eleme, ezért a megvásárlása vagy a régi lecserélése magasfokú figyelmet igényel. Tehát, ha kíváncsi arra, hogy hogyan válasszon ebédlőasztalt, akkor érdemes lenne elgondolkodni a célján.

Varázslatos dolgok történnek körülötte - hangulatos étkezés a családdal, egy dolgozó tér, ahol megtervezheti a következő nyaralást, vagy ahol a barátaival találkozhat. A funkcionalitás elengedhetetlen az étkezőasztal alakjának kiválasztásakor ahhoz, hogy sok éven át kényelmes maradjon.

Az étkezőasztal nagy befektetést jelenthet. Ebben a vásárlási útmutatóban további információkat talál az étkezőasztal anyagának kiválasztásáról. Kövesse tippjeinket az étkezőasztal színének kiválasztásához, hogy biztosan illeszkedjen majd az Ön stílusához.  

 

A megfelelő méret

A méret kulcsfontosságú, ha azon gondolkodunk, hogy milyen étkezőasztalt válasszunk a rendelkezésre álló helynek megfelelően. Előszőr analizálja a teret, és jöjjön rá, hogy mit lehet kihozni belőle úgy, hogy egy kiegyensúlyozott étkezőterület legyen a végeredmény. Egy hatalmas étkezőasztallal zsúfoltnak tűnhet a helyiség, míg egy túl kicsi asztal nem praktikus.

Az étkezőasztal méretének kiválasztásához figyelje meg a tér elrendezését. Ügyeljen arra, hogy az asztal illeszkedjen az étkezőjéhez, úgy, hogy közben kis hely is marad a szabadon való mozgáshoz. A standard távolság minden ülőhely körül 100 cm szokott lenni egy nyitott kialakítás érdekében. Kövesse a következő méret útmutatót a megfelelő kerek vagy téglalap alakú asztal megtalálásához:

  • Egy 120 cm átmérőjű asztal 4 személy befogadására alkalmas 
  • Egy 150 cm vagy 180 cm átmérőjű asztal tökéletes 6 ember számára
  • Egy 240 cm átmérőjű asztal bőséges helyet kínál 8 ember számára.

Azt javasoljuk, próbálja meg vizualizálni, hogy miként is mutatna a kívánt asztal a rendelkezésre álló téren. Használjon festőszalagot vagy más bútordarabot az étkezőasztal által igényelt hely lefoglalására. Figyelje meg, hogy megfelelő-e a méret, és végezze el kellőképpen a méréseket. Ha korlátozott helyről van szó, gondolkodjon inkább egy kisebb, kihúzható darabon. Az alakjuk szintén fontos ahhoz, hogy nagyszerűen illeszkedjenek, ezért lássuk hát, hogy milyen alakú étkezőasztal fog a leginkább illeni egy kisebb térhez.

 

Hogyan válasszuk ki az étkezőasztal alakját

Sokunkat elgondolkodtat, hogy vajon milyen alakú étkezőasztal lenne a legjobb, a kerek vagy a téglalap alakú? A forma nem csak esztétikailag, hanem kényelem szempontjából is fontos. Vegye figyelembe, hogy a megfelelő asztal 55–60 cm teret kell biztosítson minden egyes ülőhely számára. Ha az étkezőasztal körül általában 3 ember kell elférjen, valamint alkalmanként több, a mindennapi kényelmet kell előtérbe helyezni.

A kerek vagy ovális asztal meghittebb légkört teremt, és kiválóan alkalmas kis összejövetelekhez. Ezenkívül tökéletesen megfelel egy kisebb helyiségnek, a könnyű és tágas étkező hangulatához. A funkcionalitás fokozásához válasszon egy kibővíthetőt.

A téglalap vagy négyzet alakú étkezőasztalok a legnépszerűbbek, nem hiába. Nagyobb helyiségekben igen hasznosak, mivel több helyet kínálnak, és könnyen a fókuszponttá válnak. A merész vonalak az Ön javára szolgálnak, ha lenyűgöző megjelenésre törekszik az étkező kialakításakor.   

 

Étkezőasztalok és -székek

Az étkezőasztal és -székek kiválasztásakor két lehetőség áll a rendelkezésére:

  • Válasszon egy étkezőgarnitúrát - asztalhoz illő székek, amelyek illeszkednek stílusban és méretben is. Ez tökéletes egyensúlyt és megfelelő üléspozíciót biztosít.
  • Legyen kreatív: keverje és párosítsa őket! Az asztal különböző stílusú székekkel való kiegészítése egyedi megjelenést teremt. 

Az étkezőasztalhoz illő szék kiválasztásához győződjön meg arról, hogy van legalább 30 cm hagyva az asztallap és a szék ülése között. Így a karosszékek az asztal alá helyezhetők, ha nincsenek használva. Ne feledje továbbá, hogy minden személynek 60 cm étkezési helyre van szüksége. Ha kíváncsi, hogy hány szék fér el az étkezőasztala körül, használja ezt a számítási módszert a helyes válasz megtalálásához.

Azt javasoljuk, hogy használjon padokat egy téglalap alakú asztalhoz, vagy akár egy oválishoz is. A szoba tágasabbnak tűnik majd és több ülőhely áll majd a rendelkezésre. Az étkezőpadok manapság igen népszerűek, és számos stílushoz illenek – legyen szó modernről, hagyományosról, minimalistáról vagy bohémról.  

 

Szem előtt tartandó részletek

Ha egy időtlen étkezőasztalba szeretne fektetni, számos egyéb szempontot is figyelembe kell vennie. A kihúzható étkezőasztal mindig nagyszerű választás, ha korlátozott térrel rendelkezik. Ez érvényes úgy a kerek, mint a téglalap alakúakra is, amelyek kiváló megoldást nyújtanak az alkalmi összejövetelekhez. Csak figyeljen az asztallap vastagságára - körülbelül 2,5 cm legyen - a székek kiválasztásakor.

Fordítson figyelmet az új étkezőasztala anyagára. Válasszon tartós anyagokat, mint például a fa vagy az újrahasznosított fa. A márvány vagy a műmárvány remek, ha egy karcolásálló étkezőasztalt szeretne. Az üvegasztalok a kedvenceink, ha egy sötétebb helyiségben több természetes fényre lenne szükség. Kísérletezzen bátran a fémmel - a fém és a fa keverékével, vagy csak egyszerűen a fémmel kreatív teret alakíthat ki az étkezőjében.

Az asztaltalpak is befolyásolják a szabad tér mennyiségét ülés közben. Egy talapzat egy kerek vagy szögletes asztalhoz passzol a leginkább, így több tér marad a lábak számára. Ha pedig egy közepes méretű téglalap alakú asztalról van szó, válasszon vékony lábút, mindemellett pedig kecskelábú asztallal csak abban az esetben kísérletezzen, ha elegendő tér áll a rendelkezésére ahhoz, hogy elférjen egy nagyméretű asztal.

Bár a tökéletes étkezőasztal megtalálása egy kis időt vesz igénybe, feltétlenül kövesse útmutatónkat arról, hogy hogyan válasszon egy olyan étkezőasztalt, amely tökéletesen passzol majd az életmódjához.