Dohányzóasztal vásárlási útmutató: hogyan válassza ki a tökéleteset

A nappali megtervezésekor több fókuszpontra szükséges koncentrálni. Legyen szó például egy kanapéról, ahol kényelemre talál, egy fotelről a pihentető pillanatokhoz, és egy remek TV egységről. Ezek mellett ott van egy divatos szőnyeg, ami összevonja az egészet. És ne feledkezzünk meg egy igen fontos, gyakran figyelmen kívül hagyott bútordarabról, a dohányzóasztalról. Nos, hogyan válassza ki a legmegfelelőbb dohányzóasztalt?

A dohányzóasztal az a bútor, amely egységesíti a nappalit. A dohányzóasztal tökéletesen ötvözi a stílust a hasznossággal. Ráhelyezheti kávéját, kedvenc könyvét, a TV távirányítót és a telefonját, valamint a tévés vacsora kényelmét is biztosíthatja.

Új dohányzóasztalra van szüksége? Akkor azt javasoljuk, olvassa el útmutatónk, amelyből megtudja, hogyan válasszon dohányzóasztalt. Tudjon meg mindent, amit tudnia kell a tökéletes választásról!

 

Győződjön meg, hogy a megfelelő méretet választja

Minden bútorvásárlás mérésekkel kezdődik. Mivel a dohányzóasztal a kanapé vagy a fotel mellé szokott kerülni, ezek mérete meg kell egyezzen. Normális esetben a dohányzóasztalnak ugyanolyan magasságúnak kell lennie, mint a kanapé, vagy legfeljebb 5 cm-rel alacsonyabbnak, mint ennek az ülése. Magasabb kanapék mellé magasabb dohányzóasztalokat kell helyezni, különösen akkor, ha gyakran fogad vendégeket; ez a beállítás több kényelmet kínál az italok elhelyezésekor.

Ha azon gondolkodik, hogy milyen méretű dohányzóasztalt vásároljon, nem csak a magasságát kéne figyelembe venni. Mint korábban említettük, a dohányzóasztalnak passzolnia kell a kanapéhoz, legfőképp hosszban. A kanapé méretétől függően az asztal kétharmada kell legyen a hosszának. Így biztosítva a dohányzóasztal praktikus használatát a kanapé minden oldaláról.

Ügyeljen arra, hogy elegendő hely legyen az asztal körül. Általában 30-45 cm-t szükséges hagyni a kanapé és az asztal között ahhoz, hogy elegendő tér maradjon és kényelmesen lehessen körülöttük mozogni. Emellett, ha TV-állvány van a dohányzóasztallal szemben, nem szabad megfeledkezni a kettő közötti 60–76 cm-es távolságról. Ilyen elrendezésben elegendő szabad tér marad, és a nappali nem csak tágas, hanem ugyanakkor kompakt is lesz.

A már meglévő bútorok lemérése rendkívül fontos, ha az ideális dohányzóasztalra vágyik. Ugyanakkor rendkívül fontos az asztal alakja is, mivel minden forma másképp mutat, és más hangulatot áraszt.

 

Milyen az Ön számára ideális dohányzóasztal forma?

Ez teljes mértékben attól függ, hogy hogyan néz ki a szoba többi része. Azonban, ha például gyerekei vannak, ajánlott kerek vagy ovális dohányzóasztalt választani. Gyerekbarátak és csodálatosak is, olyan hangulatot teremtve, amire a téglalap alakú asztalok nem képesek. A kerek és szögletes asztalok tökéletesen passzolnak a kisebb helyiségekbe, a mélység illúzióját keltve.

Abban az esetben, ha csak felnőttek számára kialakított nappalihoz keres dohányzóasztalt, bármilyen formával és stílussal kísérletezhet. A téglalap alakú és ovális dohányzóasztalok a megfelelőek egy nagyobb helyiség számára. Helyezzen lenyűgöző kanapéja elé egy nagy téglalap alakú asztalt, vagy szerezzen be egy 2 vagy 3 asztalból álló szettet a vizuális hatás érdekében.

Az anyag és a stílus

A dohányzóasztalok széles választéka összezavarhatja, amikor a tökéleteset keresi. A fa továbbra is az egyik legnépszerűbb választás a dohányzóasztalok körében, mivel egy időtálló anyag. Rengeteg olyan részlet van, amely egyedivé teszi a kiválasztott darabot. Válassza a klasszikus mahagónit egy hagyományos dekorációhoz, vagy egy mangó- vagy tíkfa dohányzóasztalt, ha bohém megjelenést szeretne teremteni. Ha azonban a fa mestermunkák rajongója, válasszon újrahasznosított fából készült vintage tárgyakat és asztalokat.

Ha egy modern belső teret szeretne, vagy ipari ihletésűt, rengeteg lehetőség kínálkozik. Üveg, fém, üvegszál vagy márvány között válogathat. Kitűnően mutatnak az ilyen anyagokból készült dohányzóasztalok, és kreatív beállításokat tesznek lehetővé. De ne feledje, hogy az üveg vagy az éles sarkú dohányzóasztalok kevésbé biztonságosak, főképp, ha gyerekek játszanak körülöttük. Ha pedig háziállata van, keressen egy könnyen tisztítható felülettel rendelkező asztalt.

Ezek mellett ott van a bőr, a bársony, meg a selyem is. Igen, bársony dohányzóasztala is lehet, hisz ezek az értékes szövetek egy szokásos asztalt a nappali fókuszpontjává varázsolnak. A kialakítástól függően az ilyen asztalok különböző stílusokhoz illeszkednek, a retrótól és a bohémtól, a modernig (a bőr esetében). Ráadásul eklektikus hangulatot is teremthetnek a helyiségben, ami oly népszerű manapság.

A dohányzóasztal megfelelő színének eldöntéséhez vessen egy pillantást a jelenlegi dekorációra. Játsszon különböző árnyalatokkal ahhoz, hogy kihangsúlyozza a szoba előnyeit. Az üveg és a márvány dohányzóasztalok elképesztően mutatnak a sötétebb helyiségekben vagy skandináv lakberendezésekben. A természetes árnyalatok minden lehetséges kombinációhoz illenek, míg a sötétebbek a klasszikus vagy a retró stílushoz találnak.

 

A dohányzóasztala funkcionalitása

Ne feledje, hogy a tökéletes dohányzóasztal nemcsak gyönyörű, de praktikus is. Válasszon például egyet beépített tárolási lehetőségekkel. Néhányuk polcokkal és fiókokkal rendelkeznek, amelyek praktikusak a távirányítók és egyéb olyan dolgok tárolása esetén, amit karnyújtásnyira szeretne tartani. Más dohányzóasztalok kerekekkel lettek felszerelve, így könnyedén mozgathatók. Most már, hogy tudja, hogyan válassza ki a tökéletes dohányzóasztalt, fedezze fel kedvenceinket az alábbiakban.