outdoor furniture material guide

Hogyan válasszuk ki a legjobb kerti bútor anyagot

Kerti garnitúra vásárláskor melyek a legfontosabb tényezők, amelyeket figyelembe kell venni? Egy otthonos tér kialakításához fontos a stílus, mert tükrözi a személyiség aspektusait. A kényelem is alapvető fontosságú, akárcsak a bútordarabok tartóssága. A kültéri bútorok anyaga azonban az a tulajdonság, amely összekapcsolja ezeket a tényezőket.

Ha azon tűnődik, hogy melyik anyag lenne a legjobb egy kültéri bútorhoz, érdemes figyelembe venni bizonyos tényezőket, beleértve az időjárási körülményeket, a takarítását és karbantartását, valamint a megfizethetőséget. Át kell gondolnia, hogy melyik vízálló és masszív kültéri bútor anyag lenne a legjobb, attól függően, hogy hova helyezi és milyenek az időjárási körülmények.

Egy többcélú kültéri tér kialakításához szükséges összes berendezőelemet két kategóriába sorolhatjuk: bútorok és kiegészítők. A legfontosabb bútordarabok az asztalok, a székek (vagy kerti garnitúrák), a kültéri kanapék vagy napozóágyak, valamint az olyan kiegészítők, mint a napernyők, párnák vagy tárolási lehetőségek. 

 

Időjárásálló kerti bútorok: útmutató a legjobb anyag megtalálásához

Az időjárásálló kerti bútorok évszakokon át megőrzik megjelenésüket és szilárdságukat. Vízálló kerti bútorokra lesz szüksége, ha például magas páratartalmú helyen él, ahol sokat esik az eső. A párás körülmények miatt ugyanis a fa bútorok elkorhadhatnak és tönkremehetnek, ami egy komoly probléma lehet, hiszen nemcsak a kedvenc kerti garnitúrái mennek tönkre, hanem egészségügyi kockázatot is jelenthet. Ha párás környezetben él, és mindenképp fa bútorokat szeretne, jó lenne kezelt keményfa kerti bútort választani.

A kerti garnitúra anyagától függően a páratartalom rozsdásodást és korróziót, valamint a bútorok vetemedését (alakváltozást) is okozhatja. A porszórt acél például egy magas páratartalomnak ellenálló anyag kültéri bútorokhoz. 

Ha azonban nem biztos benne, hogy milyen kerti bútort vásároljon, mert meleg éghajlaton él, válassza az UV-álló és minden időjárási körülménynek megfelelő kültéri bútort. A hosszabb ideig tartó napsugárzás hatására a bútorok kifakulhatnak, megrepedezhetnek vagy törékennyé válhatnak. Az ilyen esetek elkerülésére a fonott szintetikus rattan bútorok jelentik a legjobb választást, mivel ez az egyik legjobb minden időjárásban használható terasz bútor. 

Emellett egyes bútoranyagok ellenállnak a napsütésnek, de a túlmelegedés miatt kényelmetlenek (például fémbútorok). Ha nem szeretne forró fémbútorokhoz nyúlni a nyári melegben, a kezelt keményfa kerti bútorok jobb megoldást jelenthetnek. Ne feledkezzünk meg a szeles időjárási körülményekről sem; győződjön meg, hogy a minden időjárási körülménynek ellenálló kerti bútorai elég nehezek ahhoz, hogy ellenálljanak az elemeknek, úgy, hogy közben stabilak maradnak.

 

Melyik típusú kültéri bútor a legtartósabb?

A fém kétségtelenül a legtartósabb kültéri bútor anyag. Erősségének köszönhetően a legtöbb időjárási körülménynek ellenáll, és innovatív bútortervek készítésére használható. A fém könnyen párosítható más anyagokkal (például fával vagy üveggel) az elegáns megjelenés érdekében. 

A fa egy másik fantasztikus lehetőség, ha tartós kerti bútorra vágyik. A kerti garnitúrák a fa fajtájától függően eltérő karbantartást igényelnek. Az akácfa, például, egy népszerű választás, de nem bírja úgy az időjárási elemeket, mint a teakfa bútor.

Lehet, hogy a műanyag kerti bútorok nem felelnek meg minden esztétikának, de határozott választ adnak arra a kérdésre, hogy melyik kültéri bútor a legtartósabb. A műanyag emellett nagy tervezési rugalmasságot is kínál, hiszen bármilyen formában, méretben vagy színben elkészíthető. Vessünk egy közelebbi pillantást a gyönyörű kerti garnitúrákhoz használt anyagoknak az előnyeire és hátrányaira.

 

Örökzöld vesszőfonat és rattan kerti bútorok

A kerti dekorációhoz fonott és szintetikus rattan kerti bútorokat ajánlunk, amelyek hihetetlenül időjárásállók, könnyen tisztíthatók és környezetbarátak. A természetes vesszőfonattal és rattannal ellentétben ezt a kültéri anyagot úgy tervezték, hogy ellenálljon a különféle időjárási körülményeknek, miközben rendkívül könnyen karbantartható, és teljesen megegyezik a természetes megfelelőjével. A polietilén műgyantából készült, minden időjáráshoz használható rattan / vesszőfonat bútor nem csak jól néz ki, de számos előnnyel is jár. Az ilyen típusú szintetikus rattan bútorokat például napon vagy nedves körülmények között is lehet tartani anélkül, hogy amiatt kellene aggódnia, hogy tönkremennek. 

Hasonlóképpen, a minden időjárási viszonyok között használható rattan fonat fakulásálló, könnyen tisztítható, és könnyű, ami ideális, ha olyan helyen él, ahol kevésbé szeles az idő. Természetes megjelenésű textúrájának és színének köszönhetően a minden időjárási viszonyok között használható rattan fonat a legkifinomultabb anyag kültéri kanapékhoz vagy társalgógarnitúrákhoz, valamint olyan stílusos kültéri kiegészítőkhöz, mint például a lámpások vagy kosarak.

*Ápolás és karbantartás: Rendszeresen porszívózza le a fonott rattan kerti bútorait, kefe segítségével távolítsa el a port a résekből, és tisztítsa meg enyhe olaj alapú szappannal.

wicker and rattan garden furniture

 

Ízléses fa kerti bútorok

Nem tehetünk róla, hogy fülig szerelmesek vagyunk a fa kerti bútorokba. Időtlen szépségük miatt a fa kerti bútorok rendkívül népszerűek világszerte. A fa terasz bútorok némi törődést igényelnek, ha több éven át szeretné használni őket. Az ideális kerti bútor fafajta az, amelyik ellenáll a napsütésnek és az esőnek. 

Az olyan puhafák, mint a fenyő és a cédrus, népszerűek, de rendszeres nyomáskezelést és karbantartást igényelnek. Másrészt a keményfák jobbak például a kültéri napozóágyakhoz vagy kerti garnitúrákhoz. Magas természetes olajtartalmának köszönhetően, ami vízállóvá teszi, a teakfa az egyik legjobb választás. Használaton kívül, javasoljuk, hogy védje a fa kerti bútorokat az esőtől vagy a napsütéstől, tárolja vagy használjon kerti bútor takarót, függetlenül attól, hogy milyen erős a faanyag, hogy sok időn keresztül újnak mutasson.

*Ápolás és karbantartás: Ha meg szeretné védeni fa kerti bútorait az időjárás viszontagságaitól, mindössze annyit kell tennie, hogy rendszeresen felvisz egy vékony olaj- vagy viaszréteget, és szappanos vízzel megtisztítja.

wooder garden furniture

 

A fém kerti bútor a legjobb választás?

A fém kültéri bútorok rendkívül tartósak, és sok éven át használhatók. Az éghajlattól és a rendszeres használattól függően egyes fémek jobbak a kültéri használatra, mint mások. A porszórt rozsdamentes acél például jobban ellenáll az UV-sugárzásnak, mint a vas. De ha szeles környéken él, és hangulatos kávézói hangulatot szeretne teremteni a kertjébe, egy erős, kovácsoltvas bisztrószett lesz a megoldás.

A fém kiváló választás, ha tartós kerti bútorra vágyik, azonban megvannak a hátrányai. Figyelembe kell venni a kültéri bútorok ideális súlyát, hiszen nem jó, ha túlságosan nehezek (ha például kovácsoltvasból készülnek). Ennek elkerülése érdekében, a könnyű alumínium lesz a legjobb anyag. Más fémek, mint például a rozsdamentes acél, korrózió- és rozsdaállók; ez az anyag lehet a válasz arra a kérdésre, hogy melyik kültéri bútor a legtartósabb.

*Ápolás és karbantartás: Ha a fém kültéri bútort választ, mindössze annyit kell tennie, hogy rendszeresen tisztítja vízzel és enyhe szappannal.

metal garden furniture

 

Műanyag kerti bútorok: újszerű megjelenés, szezonról szezonra

A műanyag kerti bútorok egyre népszerűbbek, és nem hiába. Ez a kültéri bútor anyag többnyire polietilénből (PE) készül, amely erős és könnyű. Mivel az anyag sokféle esztétikai megközelítést tesz lehetővé, kerti díszek széles skálája hozható létre, a moderntől a bohóig. 

A műanyag kerti bútorok ellenállnak a bomlásnak és a hőnek, így nem kell semmit tennie a biztonságos állapot megtartása érdekében. Ha például egymásra rakható műanyag székeket választ, használaton kívül vagy szeles napokon ajánlott tárolni őket. 

*Ápolás és karbantartás: Egy időnként szappannal és vízzel történő gyors tisztítással a műanyag kerti bútorok hosszú ideig újszerű megjelenésűek maradnak.

plastic garden furniture